A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Заборона на вилов риби весною: що потрібно знати

Дата: 23.04.2024 13:03
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

Подільське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області

Інформує:

Заборона на вилов риби весною: що потрібно знати

Навесні у водоймах починається нерест риби, тому у квітні 2024 у рибогосподарських водних об’єктів України вводиться щорічна весняно-літня нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Про це повідомляє Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Нерест – один з найважливіших періодів розвитку рибних популяцій, від успішності якого залежить якість і майбутня кількість водних біоресурсів у водоймах.

Нерестова заборона – це необхідна міра сучасності для охорони та збереження у належному стані середовища існування, шляхів міграції та місць природного відтворення

водних біоресурсів у рибогосподарських водоймах.

Що можна і не можна робити під час нересту

Риболовля у цей період дозволяється лише з берега за межами нерестовищ гачковими знаряддями вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою.

Водночас під час нересту забороняється пересування на водоймах всіх транспортних засобів чи моторних суден (за винятком установлених суднових ходів), за виключенням

суден, які використовуються органами рибоохорони та іншими уповноваженими органами державної влади. Забороняється також здійснення промислового рибальства та підводного

полювання.

Де і коли заборонено ловити рибу в Україні

Заборона добування водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах під час нересту зазвичай триває з 1 квітня по 30 червня 2024 року, однак тривалість цього періоду може відрізнятися, залежно від регіону. Зокрема, згідно із наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України обмеження вилову риби у водних об'єктах виглядатимуть так:

Заборона в річках:

р. Дунай – заборона діє 45 діб на придатковій системі української ділянки ріки, на 60 діб – включаючи озеро Сасик.

р. Дністер у межах Одеської області та в плавневих озерах – з 15 квітня до 15 червня.

Заборона у водосховищах і озерах:

у Кучурганському водосховищі та всіх придністровських озерах – з 15 квітня до 15 червня.

Заборона в інших водоймах:

у всіх інших водоймах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, не вказаних вище – з 1 квітня до 30 червня.

За порушення Правил рибальства в період нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн, на посадових осіб від 170 до 510 грн; за грубе порушення правил рибальства (наприклад, рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших

заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел тощо) передбачений штраф 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб 510-850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність - штраф 3400 - 6800 грн або позбавлення волі на строк до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову та незаконно добутих водних біоресурсів. Крім штрафу за незаконний вилов, правопорушнику нараховується сума компенсації за нанесені збитки за кожну виловлену рибу, незалежно від її розміру і ваги. Так, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №1209 від 21.11.2011, встановлено суми в грн: судак - 510, сом - 425, щука - 340, короп - 306, білий амур, товстолобик - 255, плоскирка, синець - 85, карась, окунь і верховодка - 17, лящ - 170, лин - 119, краснопірка - 68, подуст - 34.

Шануймо нашу природу!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних