Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

До уваги громадян

Дата: 07.08.2023 15:40
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

Шановні жителі Окнянської громади, вкотре звертаємо вашу увагу, що за 7 місяців поточного року в селищній раді зареєстровано 1 випадок сказу (велика рогата худоба в с. Топала).

Фахівцями Окнянської дільничної лікарні ветеринарної медицини у питанні запобігання сказу проводиться послідовна робота. Так з початку 2023 року провакциновано проти сказу 6 голів ВРХ та домашніх улюбленців (2502 собак та 2508 котів).

Однак чимало власників тварин, проявляючи безвідповідальність,  відмовляються від проведення профілактичної, а іноді й вимушеної вакцинації тварин проти сказу (не надають собак та котів ветлікарям), тим самим порушуючи ст.37 Закону України «Про ветеринарну медицину»,  діючу інструкцію «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин».

Таке ставлення власників тварин до проведення профілактичних щеплень проти сказу своїм улюбленцям призводить до поширення хвороби та наражає на небезпеку тварин, їх власників та інших людей.

Відтак, попереджаємо, враховуючи виявлені фахівцями порушення чинного законодавства (відмова від щеплення тварин проти сказу), згідно статті 107 КУпАП, статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину», пункту 5 «Інструкції про заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин», згідно зі ст. 238 КУпАП власники тварин притягатимуться до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Державні установи ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Подільського району в рамках виконання профілактичних протиепізоотичних заходів постійно та на безоплатній основі проводять щеплення домашніх тварин проти сказу.

Наголошуємо, що сказ - це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком енцефаліту зі швидким ураженням центральної нервової системи. У разі несвоєчасного проведення профілактичних щеплень та зволікання з наданням кваліфікованої медичної та ветеринарної допомоги смерть людини та тварини неминуча.

Щоб захистити себе та близьких від захворювання на сказ, необхідно дотримуватись певних правил при поводженні з тваринами:

•         власникам собак та котів регулярно вакцинувати своїх тварин;

•         вигул тварин здійснювати на короткому повідку з використанням намордників на облаштованих майданчиках для вигулу тварин;

•         дворових собак у приватних садибах утримувати у вольєрах;

•         не дозволяти дітям годувати або бавитись з будь-якими тваринами, незалежно від того домашні вони чи безпритульні;

•         стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які втратили страх перед людиною;

•         уникайте контактів з потенційно небезпечними тваринами – не слід кормити, гладити, ловити та лікувати хворих тварин тощо;

•         не заводьте собак і кішок заради забави, не викидайте домашніх улюбленців на вулицю.

Пам’ятайте, сказ не можна вилікувати, його можна тільки попередити. Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо з дикими та незнайомими, має бути головним правилом для кожного.  Будьмо відповідальні за тих, кого приручили.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних