Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Окнянщина жнивує.

Дата: 16.07.2023 12:01
Кількість переглядів: 116

Фото без опису

Мирний хліборобський край. Однак війна позначилася і на буднях сільськогосподарських підприємств. Багатьох механізаторів війна покликала на фронт, тож доводиться селянам у жнивну пору обходитися без них. За штурвали комбайнів у господарствах сіли молодь і ветерани. Не підводять, добре працюють у ці гарячі дні, демонструють високоякісну роботу. В одних господарствах нині роботи у повному розпалі, у інших – тимчасове затишшя, зібравши горох, ріпак та ячмінь, чекають поки дозріє пшениця.

Сьогодні всі на селі розуміють, що продовольча безпека України є надзвичайно актуальною. Маємо перемагати і в бою, і на полі. Вітчизняний агросектор може нагодувати не лише українців, а й мільйони людей по всьому світу. Але в умовах війни логістичні ланцюжки руйнуються або змінюються абсолютно непрогнозовано, окупанти намагаються знищити наші складські та переробні потужності, крадуть врожай, мінують поля, блокують порти…

Складно всім. Але хлібороби не здаються. Працюють вдень і вночі аби зібрати вирощене, водночас не припиняють допомагати ЗСУ. Що також дуже важливо.

Земля повинна давати щедрі врожаї, а не бути зраненою бомбами і снарядами, засипана мінами…

Щоб пересвідчитися, як йдуть справи у сільськогосподарських підприємствах саме із збиранням ранніх зернових, які труднощі і проблеми долають щодень наші хлібороби заступник Окнянського селищного голови Євгеній Ковтун спільно з заступником голови Подільської РДА Павлом Прачуком та начальником відділу економіки, агропромислового комплексу та інвестицій Окнянської селищної ради Наталією Тарас відвідали господарства громади: ТОВ «Хлібороб» (керівник В.Г.Пейчев), ТОВ «Окнянська Правда» (керівник В.П.Кирлан), ТОВ «Окнянський лан» (керівник О.В.Драчинський) та ф/г «Агро-тера» (керівник В.Є Пароконний) і поспілкувалися з керівниками та працівниками сільгосппідприємств.

У чорнянському господарстві, наприклад, нині вже зібрали горох, ячмінь та рапс. Ще день-два і розпочнуть збирання пшениці.

-Працюємо злагоджено, у гарному темпі, працівники відчувають величезну відповідальність, яка на них покладена, - каже Вадим Георгійович Пейчев. Головна проблема нинішніх жнив - це бронювання працівників. Нам його до цього часу не погодили. Відтак, потерпаємо, що можемо залишитися без кваліфікованих працівників. Справа у тому, що маємо сучасну техніку, яка потребує відповідних знань і навичок. Отож навіть втрата одного працівника може зупинити комплекс робіт. З іншими викликами справляємося. Зарплату працівникам, розрахунки з пайовиками здійснюємо вчасно і у повному обсязі. Щодо врожайності ранніх зернових говорити зарано, бо ще є що збирати.

-У нас, станом на сьогодні, у полі 9 комбайнів, задіяно 16 автомобілів на перевезенні зерна від комбайнів на склад, - каже Віталій Петрович Кирлан. Розпочали збирання пшениці. Головна проблема – реалізація зерна. Наші машини стоять по 2-3 доби у черзі на розвантаження. -Але треба продавати зерно, адже господарству потрібно жити: купувати паливо, добрива, запчастини, платити заробітну плату працівникам. І все це ми робимо. Не забуваємо допомагати ЗСУ – всім чим можемо. Бронювання працівників на основних робочих місцях ми отримали. У найближчі місяці можемо працювати стабільно. Дуже сподіваємося, що цей врожай, буде врожаєм перемоги.

-Ріпак, ячмінь та горох ми забрали, - каже Олександр Віталійович Драчинський. Попереду збирання пшениці і ярої гірчиці. З бронюванням працівників проблема – поки нам його не дали. Молодь не хоче працювати, то ж виручають пенсіонери селища Окни. Не відстають, стараються. Працюємо майже цілодобово. У нас всі працівники універсали – завжди є взаємозаміна. Слава Богу, у нас не стріляють, а поля не заміновані. Тож з іншими проблемами справимося. Гарну б нам ціну на продукцію… А ще, менші черги при транспортуванні зерна на елеватор.

-Роботи на жнивних полях нашого фермерського господарства «Агро-тера» йдуть до завершення, - каже Василь Євгенович Пароконний. Ще треба трохи зібрати ріпаку, пшениці та жита. Серед головних проблем – продаж зерна, бронювання, ціна на нашу продукцію. А так, справляємося. Стараємося.

Треба зазначити, що керівники сільгосппідприємств ТОВ «Хлібороб», ТОВ «Окнянська правда», ТОВ «Окнянський лан» завжди йдуть назустріч Окнянській селищній раді у всіх питаннях. Вони активно допомагають ЗСУ і громаді. У цих господарствах вчасно виплачується заробітна плата, здійснюються розрахунки з пайовиками, організовано на високому рівні харчування працівників. Як сказав Олександр Віталійович Драчинський: «Люди повинні працювати, а не думати, що і коли поїсти. Це ми їм завжди забезпечуємо». А у господарстві Віталія Петровича Кирлана після вечері працівникам, які залишаються в ніч, дають ще «тормозок» на другу вечерю. Аби тільки люди не були голодними і працювали з повною віддачею.

Немаловажливим є взаємозв’язок господарств з сільчанами, які займаються іншими видами сільгоспвиробництва в селах. У ТОВ «Хлібороб» досить дружньо живуть з пасічниками (у окремих селах то проблема). Бо помітили, що на тих полях, поруч з якими розміщено пасіки сільчан, врожай, наприклад, соняшнику, зростає на 3-5 центнерів з га. Тобто всім є користь. І треба жити мирно і дружньо.

Окнянська селищна рада висловлює щиру подяку керівникам та працівникам сільгосппідприємств за працю, за вирощений врожай ранніх зернових, за допомогу ЗСУ, за терпіння і віру у нашу найшвидшу перемогу. Ну і за за гостинність, за час проведений цього дня разом з нами, попри свою зайнятість. Спасибі за працю, шановні хлібороби. Нам у вас було привітно і затишно.

Разом до перемоги.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних