A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

ТОВАРНА ЖИВА РИБА. ПРАВИЛА ТА НОРМИ   РЕАЛІЗАЦІЇ

Дата: 12.07.2023 10:41
Кількість переглядів: 23

Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби

в Одеській області

ІНФОРМУЄ :

ТОВАРНА ЖИВА РИБА. ПРАВИЛА ТА НОРМИ   РЕАЛІЗАЦІЇ

Попит, що поступово підвищується у населення на живу рибу, породжує пропозицію не тільки продажу різних видів риб, а й торгового обладнання для продажу живої промислової риби - комерційних торгових акваріумів.

Торгові акваріуми відносяться до систем перетримки риби. Їх відрізняє велика щільність посадки риби на одиницю об'єму води, специфічні функції та конструктивні особливості.

РИБА. КЛАСИФІКАЦІЯ

Торгові акваріуми промислового типу призначені для перетримки риби харчового призначення у ресторанах та кафе та для продажу:

- живої промислової прісноводної риби – коропів, форелі, осетра та стерляді,

- ракоподібних;

- морських тварин – омарів, крабів, молюсків.

Найбільш цінними для торгівлі в живому вигляді є:

- прісноводні, прохідні, напівпрохідні риби: коропові (короп, сазан, лящ, жерех, карась, плотва, товстолобик, амур та ін.);

- осетрові (осетр, білуга, севрюга, стерлядь, бестер);

- сом, щука, вугор, форель, судак та ін.

Морські риби (тріска, камбала та ін.) погано переносять перевезення та у живому вигляді надходять у продаж рідко.

Сучасний автотранспорт (автоцистерни, автоконтейнери) дозволяють перевозити рибу на відстань до 700 км від 800 до 1300 кг живої риби при співвідношенні риби та води від 1:3 до 1:1. За допомогою автотранспорту з контейнерною установкою можливе транспортування близько 5 т риби на відстань до 1500 км. Інтервал температур навколишнього повітря під час перевезення живої риби в автоцистерні від 14 до -10°С, в автоконтейнері від 10 до 0°С, в автотранспорті з контейнерною установкою від 30 до -15°С. Оптимальна температура води під час перевезення живої товарної риби від 4 до 6°С.

Спеціалісти Держпродспоживслужби наголошують, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку та видаються експертні висновки.

Рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах, бочках, які легко мити та дезинфікувати.

Оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період - 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

Купуючи продукцію без відповідних документів у місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема, отруєння, інфекційні та паразитарні захворювання та смертельну хворобу - ботулізм.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь