A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

БОТУЛІЗМ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 08.06.2023 09:42
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні стають основною причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

Збудник Clostridium botulіnum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 1200 С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут –ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями.

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті нерівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту же копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

Загальноприйняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів, такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші, не приводять до знищення збудників ботулізму і їх спор і при тривалому збереженні в цих продуктах може утворитися токсин.

Токсин клостридій – ботулотоксин, починає вироблятися тільки без доступу кисню.

В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад, в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і оброблені термічно або непатраній рибі, мікроби ботулізму проростають і виробляють токсин. Саме такі умови створюються при домашньому консервуванні м’яса, риби, птиці, грибів та приготуванні соленої, копченої риби, м’яса птиці.

Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток - консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті: бомбажні.

Симптоми ботулізму: - порушення зору - ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, опущені повіки; - сильно виражена сухість у роті; - важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); - підвищена стомлюваність, м'язова слабкість; - запаморочення; - короткочасні ознаки ураження системи травлення (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

- виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання.

-хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі, сильний головний біль, безсоння, підвищення температури тіла.

- у важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що і є причиною смерті при ботулізмі.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- насамперед, це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

- не їсти консерви, якщо банка бомбажна, або при підозрі на їх недоброякісність;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- необхідно ретельно очищати і промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;

- необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.

Подільський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних