A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Увага, лейкоз ВРХ

Дата: 31.05.2023 12:03
Кількість переглядів: 46

 

Подільське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області,

Подільська районна лікарня ветеринарної медицини,

Окнянська дільнична лікарня ветеринарної медицини

Інформують:

Лейкоз великої рогатої худоби (англ. Enzootic bovine leukosis) на сьогодні є одним з найголовніших ворогів молочного і племінного скотарства.  

Лейкоз відноситься до хронічних захворювань. Особлива його небезпека полягає у тому, що протікання захворювання у тварини може лишатися непоміченим протягом 2-6 років, при цьому вірус буде виділятися у зовнішнє середовище із молоком, сечею, кров’ю, спермою, слиною. За цей час одна інфікована тварина може заразити до 150 здорових тварин. Зараження худоби на лейкоз може відбуватися у будь-якому віці, зокрема телята можуть заразитися невдовзі після народження. Передача вірусу відбувається горизонтально (від одної тварини до другої при безпосередньому контакті, або через забруднені предмети догляду і навколишнього середовища), і вертикально (від матері - плоду). Також є повідомлення про передачу його через кровосисних комах (трансмісивний шлях передачі).

Як і всі ретровірусні інфекції, встановлений одного разу, лейкоз лишається пожиттєво, і буде характеризуватися виробленням циркулюючих антитіл, присутніх протягом всього життя тварини.

Основними заходами ефективного забезпечення благополуччя тваринництва є:

•         своєчасна діагностика хвороби;

•         негайне виведення зі стад (ферм) інфікованих вірусом лейкозу тварин;

•         ведення чіткого обліку, нумерації та ідентифікації тварин;

•         дотримання ветеринарно-санітарних правил на фермах;

•         дотримання асептики і антисептики при масових обробках тварин (нумерація, взяття крові, вакцинація, алергічні дослідження, лікування тощо);

•         проведення ретельної дезінфекції тваринницьких приміщень та обладнання.

Боротьба з лейкозом у стаді починається з серопозитивних тварин, яких негайно ж ізолюють, і проводять ретельну дезинфекцію місць їх попередього утримання. Для особливо цінних племінних чи високопродуктивних тварин, а також тварин, що знаходяться у приватній власності (за бажанням власника) можливе проведення арбітражних досліджень у Державному науково-дослідному інституті з лабораторних досліджень та ветсанекспертизи. Утримання хворої тварини допускається законодавством як вийняток у термін протягом двох років, за умови її повної ізоляції від інших тварин стада, використання для неї індивідуальних предметів догляду тощо. Однак утримувати заражену тварину економічно невигідно, особливо, коли йдеться про те, щоб не допустити розповсюдження захворювання. Молоко від серопозитивних корів має проходити спеціальну обробку (пастеризація при 80°С) і в основному йде на згодовування тваринам, а молоко від корів із клініко-гематологічними ознаками захворювання не допускається для використання з харчовою метою, і воно знешкоджується шляхом додавання у нього дезинфікуючих речовин (5% розчин формальдегіду та ін.).  Туші й органи від серопозитивних тварин, але у яких відсутні специфичні патологічні зміни, направляються лише для виготовлення варених ковбас і консервів.

 Обов'язки і відповідальність керівників господарств, фермерів, громадян, власників тварин, спеціалістів ветеринарної медицини:

Керівники господарств (підприємств), фермери, інші власники тварин зобов'язані забезпечити проведення передбачених чинною Інструкцією з профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу організаційно-господарських, спеціальних і ветеринарно-санітарних заходів для запобігання захворюванню тварин на лейкоз, а також для ліквідації вогнища інфекції у разі його виникнення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.