Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Працювала комісія з найменування та перейменування назв вулиць, провулків, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд селищної ради

Дата: 10.05.2023 16:33
Кількість переглядів: 114

 

Фото без опису5 травня 2023 року відбулося засідання комісії з найменування та перейменування назв вулиць, провулків, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд на території Окнянської селищної ради під головуванням заступника селищного голови Євгенія Ковтуна.  На розгляд було винесено кілька питань, серед яких листи командира Добровольчого Чеченського Батальйону імені Шейха Мансура від 21.01.2023 № 21/01 та голови (начальника) Подільської районної державної (військової) адміністрації від 25.04.2023 № 01-28/1/1990 щодо увічнення слави синів Чеченського народу, що пліч-о-пліч з українцями борються за незалежність, суверенітет та звільнення українських земель з-під ворожої окупації, шляхом присвоєння одній з вулиць, алей, парків, скверів населеного пункту громади імені Добровольчого Чеченського Батальйону імені Шейха Мансура.

А також про приведення у відповідність до українського правопису назв вулиць на території Окнянської селищної ради:

-   вул. Зарєчна на вул. Зарічна в с. Антонівка Антонівського старостинського округу;

- провулок Цвіточний на провулок Квітковий в с. Римарівка Римарівського                        старостинського округу.

Членами комісії було зазначено, що нині Україна все активніше позбавляється російських, радянських та пропагандистських назв, використовуючи назви, що пов’язані з українською історичною та культурною спадщиною, козаччиною, повагою до інших народів, краєзнавчі або регіональні давні топоніми. Окремо вшановуються українські герої сучасності, а також назви, присвячені дружбі з іншими народами: з Грузією, Ічкерією, кримськими татарами.

З бійцями Добровольчого Чеченського Батальйону та Подільським районом і зокрема нашою Окнянською громадою зав’язалася міцна дружба з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. З перших днів війни активно допомагали їм транспортними засобами (автомобілями), продуктами харчування, м’ясною, рибною, овочевою консервацією, засобами гігієни. Тільки у листопаді минулого року за кошти ТОВ «Хлібороб СП», сільгоспвиробників Римарівського, Маяківського та Антонівського старостатів, працівників Окнянської селищної ради та освітян громади придбали та передали на потреби Збройних Сил України, а саме бійцям Добровольчого Чеченського батальйону ім. Шейха Мансура три автомобілі.

Загалом сільгоспвиробниками та жителями Окнянської селищної ради на потреби Збройних Сил України протягом 2022 року передано 16 автомобілів.

В ході обговорення питання було запропоновано назвати іменем Добровольчого Чеченського Батальйону імені Шейха Мансура невеликий парк без назви в селищі Окни, який знаходиться вище колишнього кінотеатру - об’єкт топонімічно не визначений.

Члени комісії пропозицію підтримали та порадили винести дану назву для найменування парку на громадське обговорення.

У зв’язку з військовим станом в Україні вирішено провести громадські обговорення у формі електронної консультації з наданням зауважень та пропозицій на офіційному веб-сайті Окнянської селищної ради.

 Довідково. Добровольчий батальйон імені Шейха Мансура боронить Україну від початку війни - це чисті воїни світла, які не зрадили волю і вірність своїй Батьківщині, не підкорились злу росії і Кадирову. Це хлопці, які як багато інших - не поїхали жити в спокійні країни Європи, не найманці, які заради контрактів чи зарплат їздять на чужі війни. Це Люди, які знають всю нищівну страшну агресію росії в обличчя і стали пліч-о-пліч з українцями боротись із цим злом. Міжнародний Добровольчий Чеченський батальон імені Шейха Мансура – неурядове добровольче збройне формування, що активно приймає участь у війні на сході України на стороні Збройних Сил України. Носить назву на честь лідера кавказьких горців кінця ХVIII століття Шейха Мансура.

Ідея створення Добровольчого батальону для участі у війні проти росії виникла в середовищі вимушених емігрувати в Європу чеченців в травні 2014 року після російсько-чеченських воєн, одразу після анексії Криму та початку бойових дій на Сході України. До складу батальйону увійшли чеченці, які раніше воювали проти росії, відстоюючи незалежність Ічкерії. Батальйон приймав участь у боях за Іловайськ, у звільненні населених пунктів поблизу Маріуполя.

Після стабілізації лінії фронту батальйон до 2022 року разом з підрозділами ЗСУ знаходився на позиціях поблизу села Широкине, поряд з Маріуполем Донецької області.

До 24 лютого 2022 року бойова діяльність батальйону була тісно пов’язана з діяльністю підрозділів Української Добровольчої Армії, зокрема 8 батальйону УДА «Аратта». В лютому-березні 2022 року батальйон приймав участь у звільненні Київщини (Броварський район) від російських військ.

На теперішній час батальйон у взаємодії з підрозділами ССО ЗСУ приймає участь в бойових діях на запорізькому, донецькому та харківському напрямках.       

Повідомляємо також: Окнянська селищна рада готова розглянути всі пропозиції мешканців громади щодо присвоєння імені загиблого (загиблої) об’єкту топонімики селищної ради. Для цього необхідно звернутися в селищну раду ініціативній групі або рідним загиблих Героїв з відповідним листом чи зверненням. Також зауважуємо, що згідно положення про порядок найменування та перейменування вулиць, провулків, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд на території Окнянської селищної ради потрібно надати письмову згоду рідних на присвоєння імені загиблого.

Бережімо пам’ять про Героїв українців і побратимів дружніх нам країн, які віддають свої життя за наше майбутнє, за незалежну і вільну Україну.

Слава Героям!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних