A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

...Як два крила одного птаха

Дата: 09.05.2023 13:48
Кількість переглядів: 85

Фото без опису

Ніна Іванівна і Василь Семенович Вдовиченки з Степанівки щасливо прожили в парі 67 років. Таке дано далеко не кожному...

Василь Семенович – інвалід війни, учасник бойових дій, відійшов у засвіти у березні минулого 2022 року у віці 97 років. Він був останнім на всю Окнянщину ветераном - учасником бойових дій. З ним пішла історія славних захисників, які могли з перших вуст розповісти правду про події другої світової. Був щирою, відкритою до спілкування людиною. І завжди чекав гостей, радо приймаючи їх, бо можна поспілкуватися…

До останнього дідусь Василь турбувався про свою Ніну, яку любив, беріг і всіляко допомагав змолоду і аж до глибокої старості.

Згадаймо ветерана.

Василь Семенович народився і виріс у Тульчині, що на Вінниччині. Сім'я в пошуках кращого місця для життя змушена була переїхати і оселилася в селі Охмалінка, поблизу Степанівки. Василь був старшою дитиною в сім'ї, в якій виховувалися четверо синів і четверо доньок. Змалечку привчений до праці і турботи про молодших братів і сестер він працював поруч з батьками аби молодші ні в чому не знали потреб.

Після звільнення району від окупантів Василь, як і десятки його односельчан був призваний до війська. Пройшов з боями через Європу, відсвяткував перемогу і був відправлений на японський фронт. Другу світову війну закінчив після капітуляції Японії у вересні 1945 року. Та на цьому його військовий шлях не був завершений. Ще два роки Василь Семенович відслужив у війську поблизу Японського моря у бухті Находка Приморського краю.

Повернувся додому і… до праці. Отримав навики механізатора, і починаючи з Ткаченківської МТС працював у рідному колгоспі до виходу на пенсію. За сумлінну працю відзначався керівництвом і був нагороджений орденом Леніна.

З своєю майбутньою дружиною познайомився в сільському клубі, а жив Василь на той час вже в Степанівці. Купив хату, батьки допомогли, і господарював потроху.

Ніна Іванівна заміж за Василя виходила молоденькою, справною, красивою… Відгуляли гучне весілля і зажили. Працювали в колгоспі, перебудовували хату, народили двох діток - сина Миколу, та доньку Антоніну.

-Ми прожили гарне життя, - каже Ніна Іванівна. За своїм Василем я була, як за камінною стіною. Жили дружно. Він гарний чоловік і батько. Помічником був мені завжди.

Замолоду, коли я мала норму в полі, Василь Семенович завжди мені допомагав. Сапали буряки, соняшник, кукурудзу - завжди разом. Ми як два крила одного птаха. Я не можу без нього, а він без мене.

-Я молодша Василя на десяток років, - продовжує розповідь Ніна Іванівна, - і думала, що догляну його в старості та біда прийшла до мене - я впала і поламала ногу. Дуже швидко почалася гангрена і лікарі змушені були ампутувати ногу. І стала я немічною і потребую сторонньої допомоги…

Як Василя Семеновича не стало бабуся Ніна засумувала. Все життя разом: і горе, і радощі ділили порівну. Тепер сама. З одним крилом…

Чекає на дітей, онуків. Рідний дім покидати не хоче. Адже тут все зроблено її і Василя Семеновича руками. Скільки споминів пов’язано з їх рідним селом, з родиною, їх подружнім щасливим життям.

Тепер вже Ніна Іванівна єдина жінка вдова інваліда і учасника бойових дій другої світової на Окнянщині. Тепер на її адресу шана і вітання у знаменні травневі дні.

Окнянська селищна рада щиро бажає Ніні Іванівні здоров’я і сил жити далі, зберігаючи пам’ять про свого Василя Семеновича. В рамках програми «Милосердя в дії» до Дня пам’яті та примирення Ніні Іванівні виплачено одноразову щорічну допомогу, а також вручено продуктовий набір.

…На жаль, лише зараз, відчувши наскільки крихким є мир, українці стали по-іншому сприймати слова «Аби не було війни», які постійно лунали з вуст ветеранів. Василь Семенович також постійно про те говорив… Ми зрозуміли, що честь і слава, здобуті нашими дідами та прадідами, — священні навіки. А війна – то страшне горе та біль і не тільки фізичний...

Перемоги нам всім.

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних