A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії

Дата: 09.05.2023 11:44
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

           Для України забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем. Ця проблема стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання  і в Окнянській  територіальній громаді. Невідповідність питної води санітарно-епідеміологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, дизентерія, черевний тиф, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз, тощо , а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, тощо). На жаль, заходи з покращення якості колодязної води у більшості випадків не забезпечують помітних зрушень.

         І перш за все, це стосується нітратів. Нітрати – це солі азотної кислоти, які є постійними складниками природних вод. Якщо їх концентрація не перевищує в питній воді 50мг/дм3, то така вода не шкідлива для вживання. Однак лабораторні дослідження останніх років довели, що вода з колодязів має наднормативний рівень нітратів. Так 33% колодязної води, дослідженої на території Окнянської громади в І кварталі 2023 року мали перевищення допустимих рівнів нітратів. Основні причини цього полягають у внесенні в ґрунт мінеральних та органічних добрив, забруднення стічними водами, а також твердими побутовими відходами, недотримання вимог санітарних норм при будівництві вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби.

       Вживання води, забрудненої нітратами, небезпечне для здоров’я. Зокрема, це призводить до виникнення метгемоглобінемії у дітей віком від 1 до 3-х років. Метгемоглобінемія спричинена токсичною дією, яка полягає у кисневому голодуванні тканин, що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю. Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук, стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою може бути: блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50мг/дм3. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди з захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

       Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, який виготовляється із забруднених нітратами овочів та дитячі суміші, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

       Для профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії рекомендуємо:

-          не використовувати для приготування дитячого харчування, страв, не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/дм3).

-          стежити за якістю води, призначеної для харчування та пиття дітей віком до 3 років. Якщо в ній виникають сумніви, використовувати воду в пляшках. 

-          дорослим не вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує допустимі нормативи – не більше 50 мг/дм3; для пиття вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;

-          колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити: відкачувати воду, чистити стінки від нальоту, а дно від осаду, зайвих речей, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;

-          територію поблизу колодязя, каптажу чи бювету треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

-          у радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів не дозволяється мити машини, влаштовувати водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

           Зверніть увагу! Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

             З обережністю застосовуйте в сільському та власному господарстві мінеральні та органічні добрива;

           Якщо виникли ознаки інфекційних захворювань чи отруєнь терміново звертайтесь по медичну допомогу!

Подільський РВП ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних