A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

ОГОЛОШЕННЯ! Щодо демонтажу на будинках адресних покажчиків

Дата: 21.02.2023 10:57
Кількість переглядів: 148

Фото без опису

Шановні мешканці населених пунктів

Окнянської селищної ради!

         Окнянська селищна рада звертається до Вас з приводу демонтажу на Ваших будинках адресних покажчиків, які не відповідають вимогам Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

         Статтею 41 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» передбачено, що:

1. Географічні назви, а також назви скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів та інших об’єктів топоніміки населених пунктів виконуються державною мовою.

2. Назви об’єктів топоніміки не перекладаються іншими мовами, а передаються в офіційних документах, засобах масової інформації, картографічних, довідкових, енциклопедичних, навчальних та інших виданнях за допомогою літер відповідного алфавіту згідно із звучанням державною мовою.

3. Назви географічних об’єктів та об’єктів топоніміки, розташованих на території інших держав, а також географічних об’єктів та об’єктів топоніміки, на які не поширюються суверенітет та юрисдикція будь-якої держави, при використанні в Україні подаються державною мовою у транскрипції з мови оригіналу з урахуванням особливостей української фонетики та правопису. Якщо такий географічний об’єкт, об’єкт топоніміки має назву українського походження, то така назва може застосовуватися замість або поряд з іншомовною. В офіційних документах назві українського походження надається перевага.

4. Написи на дорожніх знаках, вивісках та інших покажчиках назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки на території України подаються державною мовою. На покажчиках назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки поряд з назвою державною мовою може розміщуватися її латиноалфавітний відповідник. Напис латинськими літерами має бути меншим та розміщуватися з правого боку або внизу.

         Прошу звернути увагу на те, що адресні покажчики будинків повинні відповідати вимогам ч.4 ст. 41 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а саме напис на адресному покажчику будинку повинен бути викладений на державній мові.

         Частиною 1 ст. 3 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» визначено, що пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та заборонена законом.

         Підпунктом є) п.4 ч.1 ст. 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» передбачено, що символіка комуністичного тоталітарного режиму - це символіка, що включає зокрема: назви областей, районів, населених пунктів, районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів, підприємств, установ, організацій, у яких використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, працювали в радянських органах державної безпеки, а також назви СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік та похідні від них, назви, пов’язані з діяльністю комуністичної партії (включаючи партійні з’їзди), річницями Жовтневого перевороту 25 жовтня (7 листопада) 1917 року, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (крім назв, пов’язаних з опором та вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури).

         Прошу звернути увагу на те, що адресні покажчики будинків повинні відповідати вимогам п.4 ч.1 ст. 1, ч.1 ст. 3 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а саме напис на адресному покажчику будинку не повинен містити пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

         Враховуючи вищевикладене, Окнянська селищна рада просить мешканців населених пунктів селищної ради, які є власниками або співвласниками домоволодінь проявити свою патріотичну та громадянську позицію та здійснити у строк до 01 квітня 2023 року:

- демонтаж адресного покажчика будівлі або зафарбовування «старої» назви вулиці на адресному покажчику будівлі, що не відповідає вимогам Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»;

- демонтаж адресного покажчика будівлі або зафарбовування «старої» назви вулиці на адресному покажчику будівлі, що не відповідає вимогам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

         Згідно рішень Окнянської селищної ради від 12.08.2022 № 951/20-VIII «Про перейменування вулиць, провулків та площ на території Окнянської селищної ради» (https://rada.info/upload/users_files/04379924/b6210db183bd0cfb43dc26db42737641.pdf)

 та від 23.11.2022 № 984/23-VIII «Про внесення змін до додатку «Перелік вулиць, провулків та площ, що підлягають перейменуванню на території Окнянської селищної ради» (https://rada.info/upload/users_files/04379924/56eb9cfeabacba951b2654b0bac1c4d7.pdf), затвердженого рішенням Окнянської селищної ради від 12.08.2022 № 951/20-VIII «Про перейменування вулиць, провулків та площ на території Окнянської селищної ради» на території Окнянської селищної ради перейменовано 36 вулиць, провулків та площ. Рекомендуємо власникам приватних житлових будинків, будівель або інших об’єктів нерухомого майна, юридичним особам незалежно від форми власності та підпорядкування, забезпечити заміну  адресних табличок на житлових будинках, будівлях, інших об’єктах нерухомого майна, які перебувають у власності зазначених осіб та розташовані на об’єктах, що перейменовані.

З повагою

селищний голова                                                                                        Олег БЄЛОУС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних