A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами

Дата: 19.01.2023 11:32
Кількість переглядів: 81

У господарствах та приватному секторі Подільського району розпочався новий сільськогосподарський рік, в ході якого вже проводиться догляд за посівами озимих культур та незабаром розпочнуться весняно-польові роботи, під час яких застосовуватимуться пестициди і агрохімікати.

          Управління фітосанітарної безпеки Головного управління   Держпродспоживслужби в Одеській області нагадує особам, діяльність, яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, а також працівникам підприємств, установ та організацій, фізичним особам-підприємцям, що організовують виконання таких робіт, про необхідність одержання Допуску (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.

Підставою для видачі Допуску є Посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність в особи протипоказань за станом здоров’я (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р. №746).

Підприємці, установи, організації усіх форм власності та громадяни у сфері захисту рослин зобовязані допускати до робіт, що пов’язані із транспортуванням, зберіганням застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише тих осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне Посвідчення і Допуск, що видаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин, щороку (зазначено в п. 2.ст. 18 Закону України «Про захист рослин»).

Навчання  осіб,  діяльність яких безпосередньо пов'язана з транспортуванням,   зберіганням, застосуванням   та    торгівлею пестицидами  і  агрохімікатами, а також працівників підприємств, установ   та організацій, фізичних осіб - підприємців, що організовують виконання такої роботи, проводиться
  щорічно  посадовими особами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в  Одеській області за спеціальною програмою згідно наказу Мінсільгосппроду України від 27.05.1996 р. № 158 «Про затвердження Програми навчання працівників, робота  яких пов’язана з організацією та безпосереднім проведенням робіт по транспортуванню, зберіганню, застосуванню, торгівлі пестицидами і агрохімікатами».

Особи, діяльність яких пов’язана з виконанням робіт з пестицидами та агрохімікатами, повинні мати при собі допуск (посвідчення), медичну книжку і наряд на виконання такої роботи (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р. №746).

Згідно наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 25 лютого 2021 №395 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 лютого 2013 року №96» змінено розміри плати за послуги, що надаються територіальними органами та бюджетними установами, що належать до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. А самепроведення навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи, пов’язані з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатамивраховуючи розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01 січня 2023 року у сумі 2 684 грн., розмір плати за надання послуг з проведення навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи, пов’язані з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, з 01 січня 2023 року становить 401,02 грн.

Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами потрібно проводити дозволеними до використання  препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» 2022 р. та «Доповнень…» до нього,   суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами з обов’язковим сповіщенням за 2-3 дні населення та власників пасік. Всі пестициди і агрохімікати мають бути придбаними тільки у офіційних фірм постачальників, аби не допустити наявності на ринку неякісних та фальсифікованих пестицидів та уникнути негативних наслідків їх використання.

      За порушення законодавства у сфері захисту рослин  керівники підприємств, установ, організацій всіх форм власності, громадяни та власники торгівельних мереж, винні у допущенні працівників до робіт,  пов'язаних з транспортуванням,  зберіганням,  застосуванням та торгівлею  пестицидами і агрохімікатами без медичної книжки та Допуску(посвідчення), несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову відповідальність згідно діючого законодавства України (стаття 21 Закону України «Про захист рослин»). 

           Михайло ЛЕВИЦЬКИЙ, державний фітосанітарний інспектор Головного управління  Держпродспоживслужби в Одеській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.