A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Удар по курцях: забороняється куріння пристроїв для нагрівання тютюну у громадських місцях разом із звичайними, електронними сигаретами та кальянами

Дата: 16.08.2022 09:52
Кількість переглядів: 274

З понеділка, 11 липня 2022 року, в Україні забороняється куріння пристроїв для нагрівання тютюну (у народі вони відомі як айкоси, гло та лілсолідиу визначених місцях. Набуває чинності одна з норм антитютюнового Закону №1978-ІХ, якою обмежуються місця для паління. У такий спосіб держава захищатиме право працівників та відвідувачів громадських приміщень на чисте повітря. Мова йде, насамперед, про заклади ресторанного господарства, школи, лікарні, університети, офісні та державні будівлі.

Безпечного куріння не існує, будь-які тютюнові викиди шкідливі для людей навколо навіть, якщо ми їх не відчуваємо. Так коментували народні депутати ухвалення 16 грудня 2022 року комплексного антитютюнового законопроекту №4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Верховною Радою прийнято Закон  1978-ІХ та підписано його 6 січня 2022 року Президентом України Володимиром Зеленським.

Зміни мають зупинити епідемію електронних пристроїв для куріння, зокрема серед молоді та дітей. Документ також приводить українське антитютюнове законодавство у відповідність до Директиви №2014/40/ЄС.

У чому полягають зміни до деяких законів?

Ними забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

  • у ліфтах і таксофонах;

  • у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я

  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;

  • у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

  • у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

  • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

  • у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

  • у приміщеннях гуртожитків;

  • на дитячих майданчиках;

  • у місцях загального користування житлових будинків;

  • у підземних переходах;

  • у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, зокрема таксі;

  • на вокзалах та станціях;

  • на зупинках громадського транспорту.

У вище перелічених місцях та закладах розміщується наочна інформація, що складається з графічного знаку про заборону куріння і тексту наступного змісту: «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!».

В аеропортах також забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів, окрім спеціально відведених для цього місць. В них має бути розміщена наочна інформація, що складається з графічного знаку і тексту наступного змісту: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!». Адміністрація аеропортів може відводити спеціальні місця, але їх загальна площа не має перевищувати 5% від загальної площі споруди аеропорту та за умови розташування таких місць у відокремлених приміщеннях, обладнаних витяжною вентиляцією.

Нерозміщення суб’єктами господарювання у закладах та громадських місцях, вільних від куріння, відповідного графічного знаку із текстом заборони куріння передбачає штраф у розмірі 1 тис. грн. Щодо інших штрафних санкцій, то куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, та місцях, визначених рішеннями місцевих рад, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі 51-170 грн. У разі повторного порушення впродовж року – 170-340 грн, згідно зі ст. 175-1 КУпАП. Також для закладів ресторанного бізнесу за розміщення попільничок, кальяну чи куріння передбачено штраф у розмірі 3 тис. грн, при повторному порушенні – 15 тис. грн, для інших суб’єктів господарювання – 1 тис. грн, при повторному порушенні – 10  тис. грн.

Сільські, селищні та міські ради у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть постійно або тимчасово забороняти куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів у додатково визначених ними місцях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.