A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

28 липня Україна вперше відзначає ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ

Дата: 28.07.2022 07:00
Кількість переглядів: 220

Сьогодні, 28 липня, Україна вперше відзначає День Української Державності.

Українська державність означає тисячолітню історію багатомільйонного народу, десятків поколінь зі своєю рідною мовою, звичаями, традиціями, культурою, своїм військом, церквою і зі своїми героями.

Давня Русь, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна, сучасна незалежна Україна... Усе це наша державотворча традиція. Великі київські князі, славетні гетьмани... Усе це наша державність. І жалюгідними є будь-які спроби москви вкрасти у нас якийсь історичний період чи історичну постать.

Саме на вшанування видатного державотворця Київського князя Володимира Великого у День Хрещення Київської Русі - України - 28 липня - встановлено День Української Державності. Зауважимо, він був передусім князем Київським, який розглядав деякі свої північно-східні володіння, сучасну московію, як відсталі напівдикі провінції, які треба охрестити і в міру сил цивілізувати.

Нинішній очільник російської федерації, приміряючи на себе фах «історика», вкотре намагається нав'язати всім свої фантазії про те, що Україна - «вигадана» держава, яка з'явилася на світ завдяки чи то лєніну, чи то Сталіну. Омріяна путіним Україна - з васалами -«малоросами», які б побожно виконували будь-який його наказ, країна, де винищене, у тому числі фізично, усе українське.

Не дочекаються вороги! Наші воїни мужньо боронять Україну на фронті. Мільйони українців створили міцний народний тил. Невпинно і ефективно працює дипломатичний фронт. Ми громадяни вільної країни, і ніколи рабам не здолати нас, вільних людей.

Здається, у світі не залишилося жодної людини, яка б не чула про мужність, стійкість і незламність України та підступність, звірство, агресивність й тероризм росії. Дві протилежності добра і зла на планеті Земля.

Об'єднані як ніколи у захисті рідної землі та своєї державності, ми обов'язково переможемо путінську навалу та побудуємо сучасну величну європейську країну. Це наш цивілізаційний вибір, і ми відстоїмо його у збройній боротьбі проти московської агресії.

А термін «рашизм» увійде в історію та буде вживатися виключно так, як нині вживаються у світі терміни «нацизм» та «фашизм». І це насправді вибір самого путіна і його васалів.

Ми були, є і будемо, попри будь-які намагання ворога привласнити нашу історію, окупувати наші землі, поневолити наш народ.

 

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Князь Володимир увійшов в історію нашого народу як князь- хреститель, який охрестив Русь і ввів її в орбіту християнської цивілізації та видатний державний і військовий діяч тієї епохи.

Рік народження князя Володимира (христ. ім'я Василій), сина київського князя Святослава Ігоревича та Малуші, ключниці матері Святослава княгині Ольги, невідомий. Володимир Святославич посів новгородський (від 969 р,), а згодом київський стіл (близько 980 р.).

Київський князь Святослав, батько Володимира, вирушаючи в свій останній похід до Болгарії у 969 році (загинув 972 р.), посадив своїх синів намісниками в трьох центрах Руської держави: Ярополка в Києві, Олега в Овручі, а Володимира в Новгороді Великому. Олег Святославич загинув у боротьбі з Ярополком, в змаганні між Володимиром та Ярополком за київський княжий стіл гору взяв перший. Володимир вокняжився у Києві та став єдиновладним правителем давньоруської держави.

Своє князювання він розпочав з реформування язичництва. Було запроваджено пантеон з шести богів на чолі з Перуном. «Повість временних літ» оповідає про це під 980 р.

У роки князювання Володимира Святославича загалом завершилося формування та об'єднання території Русі. Він остаточно підкорив племена тиверців, уличів, в'ятичів та радимичів, оволодів Червенськими містами (Перемишль, Белз, Червень, інші), приєднав Закарпаття і Придністров'я. За його правління виникло Тмутараканське князівство (Керчинський і Таманський півострови). Кордони Руської держави проходили у верхів'ях Оки і Волги на сході; Сули, Сіверського Дінця, Росі - на південному сході та півдні; Дністра, Пруту, Західних Бугу, Двіни, Німану та Карпат - на заході; біля Чудського озера, Фінської затоки, Ладозького та Онезького озер - на півночі. Територіальної єдності було досягнуто зокрема й через адміністративну реформу. Князь Володимир замінив у центрах основних руських земель племінних вождів, які прагнули до автономії, на посадників — своїх синів і довірених бояр. Посадники управляли землями, чинили суд, збирали данину. Всі вищі щаблі влади потрапили до рук одного князівського роду.

Володимир Святославич реформував законодавство, доповнивши та розвинувши відповідно до вимог часу норми звичаєвого права, зокрема, в господарчій сфері. Князь першим почав карбувати золоті й срібні монети (золотники і срібляники Володимира) із зображенням образу Христа та тризуба - князівського родового знаку.

Вдався князь і до реформування у військовій сфері. Він сформував військо з дружинників-слов'ян, а для оборони від кочовиків-печенігів побудував багатокілометрові земляні укріплення та розмістив військовими гарнізонами на кордонах держави. «Змієві вали» - давні фортифікаційні споруди на південь від Києва, які колись простягалися на сотні кілометрів, також почали споруджувати за князя Володимира, справу продовжив його син, київський князь Ярослав Мудрий. На Правобережжі «Змієві вали» тягнулися на Захід від Дніпра, а на Лівому березі простягалися на схід. Зараз залишки цих оборонних споруд подекуди збереглися на Київщині, в південних районах Житомирщини і досі місцями вражають своєю монументальністю. «Змієві вали» у князівські часи - це оборонні лінії: дерево-земляні стіни, окремі укріплені населені пункти- городища і люди, які жили в городищах й обслуговували ці стіни.

На впорядкуванні язичництва справа з реформами у релігійній сфері не завершилися. У середині 980-х років Володимир почав схилятися до християнства (західні сусіди Русі вже були християнами). 986 року у Візантії спалахнув заколот знаті проти імператора Василія II Болгаробійця. Він звернувся по допомогу до київського князя. За допомогу Володимир забажав руку Анни, сестри імператора. Василій II висунув умову - щоб київський князь охрестився. Володимир виконав вимогу та прийняв хрещення в 988 року, надіслав військо та допоміг придушити заколот. Імператор свого слова не дотримав. У відповідь Володимир Святославич улітку 989 року взяв в облогу візантійський Херсонес Таврійський у Криму, а восени здобув його. У цьому місті київський князь і взяв шлюб із імператорською сестрою, згодом Володимир повернув Херсонес як викуп за наречену. 990 року, з поверненням до Києва, князь почав активно запроваджувати християнство на Русі. Хрещення дало стимул для розвитку держави і культури.

Володимир доклав зусиль до розбудови Києва. За його правління постала Десятинна церква Богородиці (996 р.) та розбудовано т.зв. «град Володимира» - київський дитинець. Площа фортеці, оточена новими дерево- земляними укріпленнями, займала 10 га. Система валів дитинця включала кілька воріт. У місті зводилися нові будівлі, зокрема й князівські палаци.

Заключення династичних шлюбів за часів Володимира сприяло зміцненню дипломатичних зв’язків з Польщею, Угорщиною, Чехією, Норвегією, Швецією, Священною Римською імперією, князь започаткував відносини з Вірменією.

За Володимира Русь утвердилася як одна з найбільш розвинених країн тогочасної Європи.

Помер князь Володимир раптово у 1015 році.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.