Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ!!!

Дата: 13.07.2022 16:14
Кількість переглядів: 130

Фото без опису

     На базі Окнянського відділу сприяння зайнятості Подільського міжрайонного центру зайнятості фахівцями Головного управління Держпраці в Одеській області спільно з представниками Пенсійного фонду та податкових органів проведено «круглий стіл»  з суб’єктами господарювання смт. Окни та  району.

     Метою зустрічі було надання  консультацій щодо змін, які відбулись, як у трудовому законодавстві, так і в законодавстві з питань охорони праці щодо  здійснення господарської діяльності в умовах воєнного стану.

     На зустрічі були присутні представники комунальних установ, закладів охорони здоров’я, освіти, фермерських господарств, легкої промисловості та бізнесу. Особливу увагу приділено суб’єктам господарювання, які не усунули недоліки, виявлені під час раніше проведених заходів державного нагляду в частині отримання дозвільних документів на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки та виконання робіт підвищеної небезпеки.

   З цього приводу  начальник Подільського відділу нагляду в промисловості Михайлюк Вікторія проінформувала присутніх про те, що, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 “Про введення воєнного стану в Україні”, Урядом ухвалено ряд рішень щодо  забезпечення провадження суб’єктами господарювання господарської діяльності в умовах воєнного стану.

   Так, відповідно до ПКМ України від 18 березня 2022 р. № 314 “Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану”, суб’єкту господарювання, який виконує певні види робіт підвищеної небезпеки та експлуатує машини (механізми, устаткування) підвищеної небезпеки, у період воєнного стану надається право здійснювати свою діяльність без отримання документів дозвільного характеру, однак за умови  подання  декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства про охорону праці. До того ж декларація може бути подана як в електронній формі – за  допомогою мобільного додатку Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія), так і в паперовій формі – через  центр надання адміністративних послуг з подальшою передачею до органу Держпраці.

      Головний державний інспектор відділу з питань праці та заробітної плати Людмила Добровольська проінформувала присутніх про зміни в трудовому законодавстві, а саме про те, що з 15.03.2022 № 2136-ІХ вступив в дію Закон  України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

       Мова йшла про особливості укладення трудових договорів в умовах воєнного стану, розірвання трудового договору з ініціативи працівника та роботодавця, встановлення та обліку робочого терміну, часу відпочинку, роботи в нічний час, оплати праці тощо.

       Було надано відповіді на питання щодо оголошення простою та нарахування заробітної плати працівникам під час простою, порядку надання щорічних відпусток та їх тривалості під час воєнного стану та звільнення за ініціативою працівника і роботодавця.

       Також Людмила Добровольська проінформувала присутніх, що 1 липня Верховна Рада України прийняла Закон № 7251 «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин». Закон вступить в силу наступного дня після його оприлюднення. Даним  Законом внесено зміни до ЗУ № 2136-ІХ  та Кодексу Законів про працю України.

    Окремо Людмила Добровольська зупинилась на тому, що з 1 липня в Україні стартувала інформаційна кампанія Держпраці «Виходь на світло», під час якої фахівці  Держпраці проводитимуть інформаційно-роз?яснювально роботу, спрямовану на зниження рівня незадекларованої праці.

   «Круглий стіл» проходив у форматі запитання-відповідь. Присутні отримали фахову консультативну допомогу з усіх питань, щодо законодавства з охорони праці та трудових відносин.

Наприкінці візиту посадові особи Головного управління повідомили працівників підприємства про можливість отримання додаткової консультаційної допомоги в межах компетенції Держпраці через надання відповідного запиту на порталі pratsia.in.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних