A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

26 КВІТНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Дата: 26.04.2022 07:59
Кількість переглядів: 173

Фото без опису

       26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду.

      Сьогодні виповнюється 36 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня.

      Хоча Чорнобиль уже не діє як електростанція, він так і не був повністю залишений і все ще потребує постійного обслуговування.

      Фактично, після того, як 36 років тому вибухнув реактор № 4, інші його реактори продовжували працювати ще багато років, а ціле місто - Славутич - було збудовано для розміщення працівників.

      Нині на об'єкті все ще працює близько 2400 людей: науковці, техніки, кухарі, медики та інший допоміжний персонал, а також військовослужбовці Національної гвардії.

    Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного жителя нашої країни, назавжди залишаючи в пам’яті народній подвиг ліквідаторів. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків.

   Не забуває про своїх героїв і Окнянщина. До пам’ятного дня Окнянська селищна рада в рамках місцевої програми «Милосердя в дії» надасть цільову адресну допомогу 29 учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, їх вдовам та громадянам, які евакуйовані із зони відчуження в розмірі 900 грн.

       Шана ліквідаторам та усім тим хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.

       Чорнобильська ядерна катастрофа ніколи не зітреться з пам’яті людства. В ім’я життя на землі спільними зусиллями треба долати її тяжкі наслідки, дбати про те, щоб подібного не сталося в майбутньому. Минуть ще роки й десятиліття, а цей трагічний день усе одно хвилюватиме людей. Чорнобильське лихоліття залишиться навіки в пам’яті тих, хто пройшов горнило Чорнобиля.

       Після нападу росії на Україну 24 лютого 2022 року, загарбники в першу чергу окупували Чорнобильську АЕС, утримуючи персонал у полоні. Вони відключали електроенергію та обстрілювали захисні споруди, створюючи таким чином загрозу витоку радіації. Своїми терористичними діями росія порушила всі сім стовпів атомної безпеки МАГАТЕ.

      31 березня 2022 року окупаційні війська покинули територію Чорнобильської АЕС та її міста-супутника Славутич. Пройшовши маршрутами, забороненими для пересування та піднявши важкою технікою шар забрудненого ґрунту та пилу вони спричинили погіршення радіаційної обстановки у зоні відчуження, що і було зафіксовано постами автоматизованої системи радіаційного контролю та передано у систему до того, як було пошкоджено інтернет-кабель.  Сумарна активність у зоні відчуження змінена не була, а  радіаційні наслідки збурення залишилися в межах її території, за винятком радіоактивного забруднення, винесеного на військовій техніці.

      Знаходячись у зоні відчуження та вочевидь не володіючи навичками із забезпечення особистої безпеки при роботі на радіоактивно забрудненій території, загарбники зазнали значного зовнішнього та внутрішнього опромінення.

      Невігластво та нерозуміння небезпек, нехтування правилами, угодами та конвенціями часто призводять до прикрого «самогубства».

     20 квітня 2022 року між Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) та Чорнобильською АЕС відновлено прямий зв'язок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних