A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

ХТО МАЄ ПРИБИРАТИ ТЕРИТОРІЮ БІЛЯ ПРИВАТНИХ БУДИНКІВ?

Дата: 23.02.2022 11:18
Кількість переглядів: 4485

         Прибирання території є досить актуальним питанням для власників приватних будинків особливо у весняно-літній період і восени. Чи повинні вони наводити лад ще й на території, яка знаходиться за межами їх земельної ділянки (прилегла територія), оскільки у власників приватних садиб, територія, що межує з їх присадибною ділянкою є власність громади.

         Згідно з додатком до Типових правил благоустрою території населених пунктів          (наказ Мінрегіонбуду України № 310 від 27.11.2017), Правил благоустрою на території населених пунктів Окнянської селищної ради, затверджених рішенням Окнянської селищної ради від 20.12.2019 № 1126/22-VII  прилегла територія – територія, яка межує із об’єктом благоустрою або спорудою, розташованою на об’єкті благоустрою по його периметру. Територія, що безпосередньо примикає до границь будинку, АЗС, об’єктів торгівлі, реклами й інших об’єктів по всьому периметру до проїзної частини, включаючи тротуари, зелену зону тощо тобто прилегла територія – це не менше 20 метрів від межі земельної ділянки та до межі проїзної частини вулиці.

         Тож хто має утримувати цю територію - господар чи орган місцевого самоврядування? У Типових правилах та Правилах благоустрою є чітка відповідь на це питання: «Благоустрій присадибної ділянки та прилеглої до присадибної ділянки території здійснюється власником або користувачем цієї ділянки».

         Таким чином, згідно ст. 17 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», громадяни у сфері благоустрою зобов’язані:

  • утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також прилеглі до цих об’єктів території (тротуари, зелені насадження тощо від паркану до проїзної частини дороги);
  • дотримуватися Правил благоустрою території населених пунктів;
  • не порушувати права і законні інтереси інших суб’єктів благоустрою населених пунктів.

         Громадяни зобов’язані регулярно знищувати бур’яни (в тому числі амброзію полинолисту), не допускати їх цвітіння, обрізати гілки дерев, які знаходяться на прилеглої території вище 2,5 м від ґрунту з метою усунення перешкод для пішоходів, не допускати складування будівельних матеріалів (пісок, глина, цегла, камінь, щебінь і т. д.) конструкцій, обладнань, сіна, соломи, дров, побутових відходів, зрізаного гілля, залишків рослинності, випасати худобу, домашню птицю, вигулювання собак, самовільно займати земельні ділянки.

         Забороняється здійснювати ремонт, обслуговування та миття транспортних засобів у не відведених для цього місцях, спалювання сміття, листя, гілок дерев та відходів, влаштовувати сміттєзвалища та зливати рідкі відходи та інше.

         У разі порушення громадянами Правил  у сфері благоустрою населених пунктів, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від двадцяти           (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Фіксує порушення у сфері благоустрою  відповідальна особа органу місцевого самоврядування.

          Таким чином, забезпечити охайний стан присадибної ділянки та прилеглої території повинен ВЛАСНИК або КОРИСТУВАЧ земельної ділянки.

          Орган місцевого самоврядування має дбати про благоустрій присадибної ділянки й прилеглої території лише у тому випадку, коли ця ділянка судом  офіційно визнана безхазяйним майном, тобто ділянка не має власника.

         Тож, звертаємося до вас, шановні керівники установ, підприємств, організацій всіх форм власності, їх трудові колективи та мешканці селища Окни та громадяни сіл Окнянської селищної ради!

         Незабаром весна, змінюються погодні умови, що сприяє взятися громадою за наведення чистоти, порядку, покращення благоустрою та санітарного стану території нашої громади. Як буває прикро бачити на чудовій Окнянській землі купи сміття і всякого непотребу. Його викидають де завгодно: біля сіл, узбіччя доріг, у лісонасадженнях, на вигонах, біля своїх помешкань, вулиць. Ось чому ми звертаємось до Вас, шановні жителі Окнянської селищної ради із закликом: давайте наведемо порядок у нашому спільному домі і будемо його підтримувати. Кожен мешканець громади за своїми життєвими, господарськими обов'язками повинен турбуватись про чистоту і благоустрій свого помешкання, свого населеного пункту, що в свою чергу стане доброю справою нашої селищної ради.

       Також зазначаємо, що благоустрій селища залежить не тільки від роботи житлово-комунальних служб,  але й від культури та свідомості його жителів. Але, на жаль, дуже часто наші жителі громади самовільно та свідомо утворюють стихійні сміттєзвалища на покинутих територіях, насадженнях біля проїжджих частин, лісах і т. д.

       Окнянська селищна рада нагадує мешканцям та керівникам, що єдиним місцем складування твердих побутових та будівельних відходів, сміття, трави, листя, гілок, деревини тощо є паспортизоване спеціально відведене місце.

         Вкотре нагадуємо, що на території Окнянської селищної ради послуги зі збору та вивезення твердих побутових відходів надає КП «Красноокнянський Комунальник», з яким всі жителі селища Окни можуть укладати договори на надання послуг з вивезення побутових відходів (за додатковою інформацією звертатися за телефоном 050-9248981).

       Враховуючи вищевикладене, звертаємося до всіх мешканців громади із закликом не залишатися осторонь та приєднатися до заходів з благоустрою території. Давайте ж усі разом подбаємо про красу і зразковий санітарний стан громади, в якій живемо. Щоб змінити світ на краще, кожен повинен розпочати зміни з себе, свого світогляду та вчинків!  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.