A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Шукаємо патронатних вихователів!

Дата: 14.07.2021 13:02
Кількість переглядів: 512

Шукаємо патронатних вихователів!

Для роботи патронатними вихователями шукаємо сім’ї, які готові  доглядати за дітьми, що потребують захисту.

Гарантовані: заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка.

26 січня 2016 року був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я.

Патронат не варто порівнювати з іншими формами сімейного виховання такими як: усиновлення, опікунські сім’ї, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Для України це нове явище, проте в розвинутих країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків. Останнім часом все більше родин створюють патронатні сім’ї. Перевага сімейного патронату в тому, що він спрямований на захист дітей, які ще не мають статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Тобто тут працюють на випередження, щоб дитина такий статус не отримала ніколи. Ще одна перевага цього проекту у тому, що він мобільний: протягом доби можна влаштувати дитину/дітей в сім’ю.

Якщо Ви маєте досвід виховання власних, уже повнолітніх дітей, проживаєте на спільній житловій площі разом зі своїм майбутнім помічником ( чоловік, дружина, старша дитина, батько чи матір або інші повнолітні члени сім’ї), маєте час і любите працювати з дітьми, пропонуємо нову роботу – сімейний патронат.

Патронат над дитиною – забезпечення найкращих інтересів дітей, а також профілактика соціального сирітства.

Що таке патронат?

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Тобто такі діти не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться, забезпечать догляд і реабілітацію.

Сім’я патронатного вихователя — це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь — це особа, яка за участю члена сім’ї (помічника) надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини/дітей у своїй сім’ї.

Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути громадянин України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні та спільно з добровільним помічником (членом сім’ї) пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклала договір про надання послуг патронату. Окрім названих вимог, кандидат у патронатні вихователі повинен мати відповідне житло (власне, орендоване чи на правах користування).

Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

Обов’язки патронатного вихователя:

забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо (на період перебування дитини в патронатній сім’ї);

створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;

співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;

забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;

сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною;

підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Хто може бути влаштований в патронатну сім’ю?

– новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

– підкинуті, знайдені діти;

– безпритульні діти;

– з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю;

– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

– діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні;

– діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО;

– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

 

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя?

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Скільки дітей може бути одночасно влаштовано в сім’ю патронатного вихователя?

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Це принципово, тільки так можна здійснювати індивідуальний догляд, який відповідає потребам дитини. Термін перебування дитини під патронатом має бути максимально використаний для подолання наслідків

Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші від 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.

Як буде здійснюватися фінансування послуги патронату над дитиною?

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги праці патронатного вихователя (грошового забезпечення) в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб та соціальних виплат на дітей в розмірі 2,5  прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.  Також установлена система надбавок у розмірі 10 відсотків за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної тощо.

Так, з 1 липня 2021 року така соціальна допомога становить для дітей віком від 0 до 6 років 5032,50 грн (2013х2,5), а для дітей віком від 6 до 18 років – 6275 грн (2510х2,5). Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи та становить 11895 грн (2379х5).

Таким чином мінімальна сума виплат на місяць може складати понад 17 тис. грн.

Патронатні вихователі підлягатимуть загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а платником єдиного внеску на здійснення цього страхування визначено роботодавця.

Первинний відбір кандидатів у патронатні вихователі проводить відділ соціального захисту населення  разом зі службою  справах дітей  Окнянської селищної ради на підставі аналізу документів, поданих кандидатами у патронатні вихователі, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26 березня 2017 р. №148.

Якщо Ви небайдужі та маєте бажання створити патронатну родину за детальною інформацією звертайтеся до відділу соціального захисту населення Окнянської селищної ради, адреса: смт. Окни, вул. Комарова, 2, кабінет 27, 2-й поверх,– телефон: (066) 927-62-15

 

Олена Толстенко – начальник відділу соціального захисту населення

Окнянської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.