A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Подання відомостей про бенефіціарів та структуру власності

Дата: 30.06.2021 08:49
Кількість переглядів: 1928

Міністерство фінанасів України затвердило положення про форму та зміст структури власності (наказ від 19.03.2021 р. № 163). Наказ набирає чинності через місяць після його опублікування — тобто з 11.07.2021 р.

Фото без опису

Обов’язок юридичних осіб актуалізувати дані про кінцевих бенефіціарних власників, що містяться в ЄДР, і подати структуру власності, яку закріплено п. 4 Перехідних положень Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Наказ набирає чинності 11.07.2021 р., тому саме із цієї дати розпочнеться відлік 3 (трьох) місяців  для подання документів. Надати документи потрібно держреєстраторові. Якщо документи подані в цей строк (11.07.2021 – 11.10.2021р.р.), платити адмінзбір не доведеться.

Документи, які подаються:

1. Заява (з відомостями про кінцевих бенефіціарних власників або про їх відсутність) за формою 2  «Заява щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади)». У випадку з громадськими формуваннями — за формою 4. Відомості про кінцевих бенефіціарних власників зазначаються на сторінках 2 і 3 заяви.

Форми реєстраційних заяв затверджені наказом Мін’юсту від 19.05.2020 р. № 1716/5.

2. Структура власності. Подається за формою та змістом, затвердженими наказом Мінфіну. Структура власності (складається в довільній формі) являє собою схематичне зображення структури власності юридичної особи.

Структура власності підписується керівником юридичної особи і є офіційним документом.

3. Витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи — нерезидента в країні її місцезнаходження, у разі якщо засновником юридичної особи є юридична особа — нерезидент.

4. Нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, — для фізичної особи — нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, — для фізичної особи — резидента. Нотаріальне посвідчення паспорта для фізособи-резидента обов’язкове, якщо паспорт громадянина України оформлений у вигляді книжечки. Нотаріальному посвідченню підлягають сторінки, на яких зазначені реквізити документа і П. І. Б. особи, якій він виданий.

Нотаріальне посвідчення паспорта не потрібне, як зазначає Мін’юст (лист від 19.05.2020 р. № 107/8.4.4/32-20), якщо у фізособи-резидента є:

— ID-паспорт або

— паспорт громадянина України для виїзду за кордон, виданий за допомогою Єдиного державного демографічного реєстру.

Подає всі документи представник юрособи, зазначений у ЄДР, або за нотаріально посвідченою довіреністю інша особа. В електронному вигляді нормативка також дозволяє подавати, через портал «Дія» (guide.diia.gov.ua/register/thematic-area/12) або сайт «Он-лайн будинок юстиції» (online.minjust.gov.ua/).

Щорічне підтвердження даних про бенефіціарів. Обов’язок щорічно підтверджувати відомості про бенефіціарів установлений ст. 171 Закону про держреєстраціюІ виникне він з 2022 року (з наступного року за роком «первинного» подання відомостей про бенефіціарів — листи Мін’юсту від 13.01.2021 р. № 245/8.4.4/32-21, від 11.06.2021 р. № 5178/8.4.4/32-21). Стосується теж усіх юросіб (незалежно від того, були зміни у структурі власності/відомостях про кінцевих бенефіціарів чи ні). Підтверджувати відомості потрібно щорічно протягом 14 календарних днів з дати реєстрації підприємства. Як рахувати ці 14 днів, Мін’юст роз’яснив, зокрема, у листі від 13.01.2021 р. № 245/8.4.4/32-21. Якщо, наприклад, дата реєстрації юрособи — 10 лютого, то подати підтвердження потрібно до 24.02.2022 р.

Для підтвердження відомостей про кінцевих бенефіціарних власників подається заява форми 6 — «Заява щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника». 

Зміни у структурі власності або кінцевих бенефіціарних власниках. Про цей факт разом з документами, що підтверджують зміни , потрібно буде повідомити держреєстратора протягом 30 робочих днів з дня виникнення змін.

Відповідальність. За неподання або несвоєчасне подання держреєстраторові інформації про кінцевих бенефіціарних власників керівникові (уповноваженій особі) юрособи загрожує адмінштраф від 17000 до 51000 грн (ч. 6 ст. 16611 КУпАП). Протоколи складають суб’єкти держфінмоніторингу, зокрема Мін’юст (ст. 255 КУпАП). Накладають штрафи суди (ст. 221 КУпАП). Після складання протоколу Мін’юст надішле керівникові юрособи рекомендований лист, де зазначить про відсутність даних про бенефіціарів і попросить з’явитися протягом 1 місяця для підписання протоколу (п. 51 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 21.12.2016 р. № 990).

Форма 2 ДР юридичні особи

Форма 4 ДР юридичні особи громадські формування


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних